VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Muzeum papíru Velké Losiny

Březen 2018

Fajn zpestření dovolené, hezká podniková prodejna a zajímavá prohlídka - hlavně výrobní část.

Cena:

Rodinné vstupné 2+2 za 290Kč

Vyrazili jsme sem v rámci zimní dovolené. Většinu času jsme lyžovali ve skiareálu Přemyslov, který odpovídal lyžařským zkušenostem posádky (jeden začátečník a jeden mírně pokročilý) a vyhovoval nám svými téměř prázdnými vleky a lanovkami a dobrým občerstvením :).

Třetí den jsme preventivně přerušili lyžování a navštívili papírnu. Jedná se o tradiční ruční papírnu, která byla vyhlášena i národní kulturní památkou.

Prohlídky jsou komentované a čas do jejího zahájení jsme si zpříjemnili v prodejně papíru, kde bylo těžké odolat nabídce krásných tematických výrobků v podobě různých ručních papírů jak samostatných, tak v podobě přání, bloků atd., doplněné psací a kreslící pomůcky, zejména od koh-i-nooru.

Paní průvodkyně nám  nejprve řekla něco o historii papírny, ale bylo to v sálech, kde bylo na co koukat, tak i tuto teoretickou část zvládl náš pětileťák v pohodě. 

Nejzajímavější na muzeu byla pochopitelně výrobní část, kde bylo možno si prohlédnout celý proces. 

Klukům jsme ještě koupili možnost vyrobit si sami ruční papír, což probíhalo tak, že se zkušeným panem mistrem společně nabrali na síto s obrázkem a logem muzea vodu s papírovou hmotou, sítem chvíli vrklali, aby voda vytekla a papírová hmota se rovnoměrně rozprostřela, a pak vše ze síta vyklopili na připravené pláty látky a dostali lísteček s číslem, aby bylo jasné, který z papírů je jejich. Pan mistr pak papír asi vylisoval a vysušil a po 5 - 10 minutách přinesl naší skupince do podloubí. Výrobu vlastního listu papíru je nutno si koupit zvlášť, ideálně rovnou s nákupem vstupenek a stojí 50Kč.

Výroba ručního papíru s dopomocí

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!