VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Prachovské skály

Srpen 2017

Krásné skály i výhledy, pro děti zábavné cestičky při lezení po kamenech.

Cena:

Rodinné vstupné 2+2 170Kč + případně 80Kč parkoviště

Občas se v Českém ráji okolo Jičína vyskytujeme, ale většinou jsme byli na koupališti přímo v Jičíně. Zajděte, opravdu stojí za to. Tentokrát nám ale počasí na koupání nepřálo, takže jsme vyrazili do „Prachajd“.

Pokud chcete vyrazit od hlavního místa, kde začínají všechny tři trasy, tak si dejte pozor na naháněče k „neoficiálním“ parkovištím.

Kluci u soutěsky

Prachovské skály, stejně jako další spousta atrakcí na Jičínsku patří rodině Schliků. Skály jsou ale přístupné pro veřejnost a trasy dobře udržované.

V turistických informacích jsme si zakoupili dřevěnou turistickou známku, vyrazili si do hliníkové placky znak Schliků a zkonzultovali zvolenou trasu, respektive kombinaci tras tak, aby to Kubí (4,5) v bez řečí ušel a neminuli jsme nejkrásnější vyhlídky.

Vyrazili jsme doporučeným směrem po červené trase. Na rozcestí, kde se oddělovala zelená jsme šli rovně po červené. U rozcestí Nad císařskou loukou jsme si zašli na vyhlídku míru, pak jsme se vrátili zpátky a pokračovali na Hlaholskou vyhlídku, pak Všetečkovu vyhlídku a uzavřeli jsme okruh. A protože se nám tam moc líbilo a klukům se chození ještě neomrzelo, tak jsme vyrazili po žluté „myší dírou“ po schodech nahoru, zašli jsme si na vyhlídku Českého ráje a pak dál po červené nejkratší cestou k turistické chtě, odkud jsme vyšli.

Bylo to opravdu pěkné. Jsou tu krásné výhledy na skalní útvary i do kraje. Klukům se výhledy také líbily, ale větším lákadlem pro ně byla trasa samotná, kdy se občas šlo po kamenných schodech, úzkými skalními uličkami a rádi nakukovali do různých skalních jeskyních. Asi 20 minut nám vydrželo pozorování lezeckého instruktora, kdy se nám občas tajil dech, kam všude dokázal bez jištění vylézt.

Přijeli jsme okolo 10:30 a první hodinka rozhodně byla nejlepší. Stejný nápad na návštěvu skal mělo hodně lidí, a tak se později cesty a vyhlídky čím dál více zaplňovaly, až ke konci už lidí bylo až příliš. V úzkých místech, kdy mohl jít vždy jen jeden směr, docházelo ke kolizím. Výlet jsme zakončili u stánku s občerstvením :).

Prachajdy jsou krásné a rozhodně doporučujeme, jen je lepší přijít dopoledne nebo mimo hlavní prázdninovou sezónu.

Trasy v Prachovských skalách

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!