VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Vánoční tvoření

Prosinec 2018

Tvoření děti krásně zabaví a rozvíjí motoriku i smysl pro estetiku

Cena:

Odkaz: 

Na naší škole probíhá tradiční jarmárek, kde děti s rodiči doma vyrobí nějaké vánočně laděné výrobky, které děti prodávají a rodiče si je v jednotlivých třídách kupují. Utržené peníze jdou do třídního fondu konkrétní třídy a pak za to třeba jedou na výlet.

Je to moc milá tradice. Sice každoročně nestíhám, a tak je boj najít si na tvoření čas, ale nakonec jsem ráda, že jsem si ten čas najít prostě musela. Je hezké s dětmi něco tvořit a často si u vánočního vyrábění pustíme i koledy. V dnešní přetechnizované době je fajn, vrátit se k tradicím ručně vyráběných dekorací i dobrot. I si pro sebe domů nakoupíme místní ozdůbky a dobroty. A také se v předvánočním čase při milé příležitosti potkáme spolu s ostatními rodiči.

Někteří žáci prodávají stále stejný sortiment, což je super, protože tam už jdeme najisto - třeba domácí křížaly, zázvoráček, sušené houby nebo med od místních včel. Někdo zas připravuje pokaždé nějakou novinku, která nabídku příjemně ozvláštní. My se nemůžeme rozhodnout, a tak máme od každého trochu :).

Nabízím jako inspiraci naše ověřené tipy, které měly úspěch a rovnou i s návody. 

Už několikrát se osvědčily perníčky ve tvaru 3D zvonku. Kluci zvládají sami vykrajování i kompletaci. Jen se závěrečným balením do celofánu pomáhám. S těstem na perníčky se nám dobře pracuje s tímto .

Vykrajovátko od Tescomy už nemají v nabídce, ale jedná se o několik kruhů (8,5 cm, 7 cm, 5 cm, 4 cm 2,5 cm a 1 cm na otvory) a cesmínový lístek, takže si to můžete sami poskládat. 2,5 cm kruh a cesmínové lístky potřebujete na jeden zvonek 2x, 4 cm kruh 3x, ostatní vše po jednom kuse. Jak zvonek poskládat je ukázáno na obrázku.

Už loni jsme přidali do „portfolia“ ozdoby ze studeného porcelánu, jak se tato hmota nazývá. Potřebujete k ní 2 díly sody, 1 díl kukuřičného škrobu (pozor, ne bramborového) a 1 díl vody. Kompletní návod i s fotkami postupu najdete tu.

Těsto jsem musela vyvalovat já – to bylo trošku náročnější. Kluci na těsto před koncem válení položili strukturované mašličky a krajky, aby se obtiskl hezký vzorek. Vykrajování jsem nechala na kluky. Tam, kde to šlo jsem udělala tenkým brčkem dírku. Anděly jsem nechtěla proděravět, tak mají mašličku na pověšení přilepenou tavnou pistolí (až po finálním nazdobení).

Vykrojené tvary je třeba nechat uschnout ideálně alespoň den a pak je možné je zdobit, ale vypadají krásně i tak. Zdobili jsme lepidly se třpytkami, ale mně se stejně nejvíce líbí nezdobené, kdy více vynikne bělostně třpytivé těsto.

A jako novinku na ozvláštnění jsme přidali letos stromečky z nitek. Ty jsem dělala hlavně já a kluci je pak zdobili, ale příště je víc zapojím i do samotného tvoření.

Polystyrenový kužel jsem nejprve obalila potravinářskou fólií a pak přišlo namotávání nitek (lépe tlustších bavlnek nebo tenkých provázků). Zkoušela jsem oba dva postupy. Při jednom se nejprve namotají na kužel nitky, které se následně potřou lepidlem Herkules. Při druhém se namotává nitka, která byla před tím v lepidle namočená. Herkules je z důvodu úspory možné naředit lehce vodou (cca 1/3 ku objemu lepidla). Aby se nitky neposouvaly, je možné je přichytit na pár místech špendlíčky (ale ne moc, protože pak budete zápasit s jejich vyndáním, až bude vše zaschlé.

Po zaschnutí (alespoň jeden den, lépe dva) vyndejte případné špendlíky a polystyrenový kužel a opatrně odstraňte fólii (pro ekologicky smíšlející dodávám, že fólii je možné použít opakovaně).

Nejzábavnější částí je zdobení pomocí tavné pistole. Fantazii se meze nekladou, a tak jsme použili kuličky nastříhané z řetězů, chlupatý stříbrný drátek smotaný do hvězdičky, třpytivé mašličky i jiné drobné ozdůbky.

Po zveřejnění tohoto článku jsem dostala tip od kamarádky, že místo lepidla Herkules je lepší použít lepidlo na tapety Taposa. Litr stojí okolo 30Kč, dobře drží, je dost tekuté a lépe se s tim pracuje. Určitě příště vyzkouším a ráda sdílím dále.

Největší úspěch mají vždy jedlé dárky, takže perníkové zvonečky vedly, ale i vánoční dekorace se líbily a prodávaly.

Do vánoční nálady můžete děti dostat i pomocí bojovky na doma s názvem Vánoce v ohrožení. Stačí ji vytisknout a rovnou hrát. Je vhodná už při hraní od jednoho dítka, ale zapojit se jich může i více. Jen pak vytiskněte více podkladů.

A pokud si chcete užít vánoční tradice, zvyky a vzpomínky spolu s dětmi, vyzkoušejte vánoční kartičky To dáš! Obsahují celkem 72 vypečených aktivit a úkolů spojených s adventem a Vánoci a celá rodina či banda přátel se výborně pobaví.

Vánoční kartičky a bojovka pro hravý advent

Společně strávený čas s dětmi je to, co se počítá a vytváří dětem krásné vzpomínky. Tak ať ty vaše společné vzpomínky jsou co nejhezčí!

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!