VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Výhled z vrchu Veliš a opuštěná Loreta v lese

Srpen 2019

Okolí Jičína určitě stojí za průzkum. Začněte rovnou skoro z ptačí perspektivy - z vrchu Veliš.

Jičín sám osobě je krásný, ale pokud už ho máte projitý křížem krážem a vyzkoušeli jste i výbornou zmrzlinu od Itala vzadu na Husově třídě, zajeďte do nedalekého Podhradí – je to ta vesnička na kopci Veliš, který je i se zbytky observačního sloupu vidět široko daleko.

Cestou sezastavte ve Vokšicích, Je to zajížďka asi 300 metrů, ale to, co tu v rámci kovošrotu tvoří za krásné sochy z kovového odpadu se dětem určitě bude líbit. Sochy jsou k vidění i přes plot, ale když přijdete v otvírací době (Po – Pá 8 – 15.30, So 8 - 11.30), budete si moci sochy prohlédnout i zblízka a vyfotit se u nich.

Za návštěvu určitě stojí vrchol kopce Veliš. Zastavit můžete třeba kousek od informační tabule, přímo ve středu vesničky Podhradí, kde se dozvíte historii místa. Na vrchol vede cesta ani ne 500 m dlouhá, za to ale celkem terénní, takže pevnější boty jsou nutností. Stoupání je místy celkem příkré a prašná cesta občas podkluzuje. Ale rozhodně se tím nenechte odradit, zas tak hrozné to není. Moje šikovná babička cestu absolvovala ještě ve svých 85 letech.

Na kopci sice už po hradu není ani památky, ale výhled je skutečně panoramatický a zvlášť strana na Český ráj je úžasná. Jsou krásně vidět Trosky a za pěkného počasí lze dohlédnout i na Sněžku.

Pokud ještě nespěcháte, zajděte se podívat i na 1 km vzdálenou Loretu do přilehlého lesa. Cesta je příjemná a po lesních pěšinách se pohodlně dostanete na místo s hezkou opuštěně tajemnou atmosféru. Loretu nechal roku 1694 postavit hrabě Schlik jako kopii svaté chýše v italském Loretu. Každou první sobotu v měsíci se tu prý konají od 9 hod. i bohoslužby.

A pokud máte problém děti vytáhnout na procházku, zpestřete jim výlet třeba Čertí bojovkou. Do lesa je přímo ideální.

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!