VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Den ve Znojmě s dětmi

Červenec 2020

Příjemné město s krásným historickým jádrem i fajn zábavou pro děti

Znojemské podzemí - atmesféru dotvářejí postavy z místních tajemných historek

Jednu červencovou sobotu jsem se s klukama shodou okolností ocitla ve Znojmě a měli si tu užít celý den, než si Laco vyřídí, co potřebuje. Zašli jsme do turistických informací, kde nám dali mapku a doporučení, co s dětmi navštívit. První zastávkou byla Radniční věž. Vstup za 1 dospělý + 2 děti  byl 85 Kč. Přečetli jsme si pověst o věži a já byla mile překvapená, že i když jsem se obávala nejhoršího, pověst O pekaři měla hezký konec.

V mezipatře byly také historické fotografie a další zajímavosti a kupodivu i ty kluky bavily. Po subtilních schodech jsme vylezli nahoru. Kubí se bál na dřevěné části schodů, ale pak jsem ho ukecala a dal to. Z věže byl krásný výhled a byly tam všude i informační cedule, na co koukáme.

Další zastávkou bylo podzemí. Kubí sice protestoval, že do podzemí nechce a že se v Jihlavě, když zhasli, bál, ale přesvědčili jsme ho. Cena 1 + 2 byla také příznivá – 115 Kč. Luki byl sice zklamaný, že musíme na klasický okruh a brblal, že s tátou by dal ten dobrodružný, ale ten stejně byl k dispozici až pozdě odpoledne, tak jsme šli na klasiku. Průvodkyně byla milá a vtipná a prohlídkový okruh je hezky udělaný. Fakta prokládala legračními hláškami, podzemí bylo doplněno o figuríny a propriety a pro milovníky vína tu byla možnost i ochutnávky z místních vinic.

V podzemí bylo chladněji, a tak jsme se rádi ohřáli při průzkumu znojemských uliček, kostelů i jiných památek. Chrám sv. Mikuláše jsme dokonce viděli se svatební výzdobou. Překvapila mě tu také kopie Pražského Jezulátka. Nemohli jsme minout rotundu sv. Kateřiny, kde jsme se osvěžili u mlhovačů a na lavičce u vyhlídky si dali oběd, který jsem vláčela v batohu. Chvilku jsme si odpočinuli na lavičce a pak šli hledat zmrzku. Já si dala výbornou kopečkovou U mlsného kocoura, kluci točenou vanilkovou kousek dál.

Další zastávkou bylo Muzeum  motorismu. Cena 200 Kč za naši skvadru se mi v porovnání s předchozími zdála vysoká, ale uznávám, že exponátů tam byla opravdu spousta a klukům se to moc líbilo. Jen jsem zalitovala, že s náma není Láďa, který by jim k historickým autům, traktorům i různým zemědělským strojům a motorům dokázal říct více, protože cedule byly poměrně stručné. Ale Luki, který má touhu přečíst všechna písmenka, co vidí, tak naopak ocenil, že tam toho bylo hodně, ale ne zas tolik informací, a tak z toho není unavený. Součástí Muzea motorismu je i sekce retro hračky.  Pokud máte někdy pocit, že mládí už nějak prchá, tak sem nechoďte, protože určitě najdete nějaké hračky ze svého dětství :-).

Nestihli jsme ještě prohlídku na lodičkách, za kterou loboval Luki a někdy máme v plánu i městské koupaliště, které vypadá lákavě. Na to si pak určitě vezmeme některou z her v krabičce, protože po vykoupání sedět na dece, mlsat zmrzlinu a hrát hru patří mezi moje hezké zážitky z dětství, a tak je chci předávat dál :)

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!