VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Sklenice vzpomínek 2023

Prosinec 2023

Každý rok si děláme sklenici vzpomínek – takový kompot toho hezkého, co se nám přihodilo, abychom měli události minulého roku hezky pohromadě.

Cena:

Odkaz: 

Sklenici plníme postupně a přidáváme do ní vstupenky, identifikační náramky z akcí, kamínky nebo jakékoli jiné věci, které nám připomenou hezký čas v daném roce.

Je čas udělat si sklenici novou, ať ji zas můžeme naplnit. Pokud chcete využít podklady (samolepky na sklenici, kartičky i kapsu na kartičky), jsou zdarma k dispozici TADY

Jak budeme na rok 2023 vzpomínat my?

Pro mě osobně byl přelomový v několika směrech. Hned z kraje roku se mi po více jak ročním čekání podařilo dostat na kurz EOV, díky kterému mohu pomoci „vrátit děti do hry“ i jinak a velmi intenzivně a účinně. Více o kurzu je na předchozí záložce, protože tato metoda je tak jedinečná, že si zaslouží více prostoru.

Jeden pěkný a i v Praze zasněžený víkend jsme strávili s našimi vzdálenými příbuznými procházkou v zahradě Kinských a po Petříně. Ohřát a najíst jsme se zašli do restaurace Petřínské terasy. Bylo to tu moc příjemné, otevřené ohniště krásně hřálo a ceny jídel vzhledem k prémiové lokalitě byly celkem přijatelné.

K Vánocům kluci dostali voucher do IQ parku v Pardubicích. V sychravém únorovém počasí jsme si udělali výlet a kluci si to užili. Já bych měla dost výhrad, ale ... No podívejte se na podrobnější příspěvek.

S klukama jsme si užili naší první zahraniční lyžařskou dovolenou. Většinou byly naší destinací Jeseníky, na které nedáme dopustit, ale vzhledem k poslednímu termínu jarních prázdnin jsme vyrazili do Rakouska do oblasti Hauser Kaibling u Schladmingu. Tu jsme vybrali kvůli velkému množství červených a modrých sjezdovek. V ceně skipasu je více sjezdovek, než zvládnete za týden vyjezdit, a i lanovka na Dachstein, který rozhodně stojí za návštěvu. Kubí si zamiloval místní kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou a horkou čokoládou, Luki si zas na vlastní kůži ověřil, že funguje přísloví „svět je malý“, když se na lanovce potkal se spolužačkou z vedlejší třídy.

Po lyžování jsme hráli víkendovku Tajný úkol, který nás provedl životem a dílem devíti nejvýznamnějších vynálezců. Všichni jsme si to výborně užili – lyžovačku i hru a časovou schránku jsme pak zakopali u nás na zahradě.

Na květnové volno jsme s naší bandou vyrazili na cyklo výlety do okolí Žďárských vrchů. Základnu jsme měli ve vsi Světnov v penzionu Na Devítce,  kousek od Žďáru nad Sázavou. Podmínky na kola jsou tu ideální, blízká cukrárna nám poskytovala útočiště po výletech na pump park nebo ke kostelu na Zelené hoře. A v rybnících se ti otužilejší i vykoupali.

V červnu jsme navštívili prvně v Pardubicích Aviatickou pouť. Cena byla vyšší (500 Kč za lístek pro dospělého, děti zdarma), ale strávili jsme tu pěkný den, kluci si to moc užili a Láďa si koupil knížku od Šonky a i si vystál frontu na jeho podpis.

V červnu jsme s přáteli a jejich rodinami sjeli dva pěkné úseky Berounky a získali do svých řad dalšího vodáka. Jen tábořiště Mezi mosty, které se snažilo nedostatky hygienického zázemí dohnat vtipnými hláškami mi připomnělo, proč jsem kdysi na stanování v Čechách zanevřela. Naopak jako plus tu hodnotím fajn hospůdku, místní netopýry a bojovku pro děti.

Začátek prázdnin kluci trávili s našima už tradičně na chalupě a výborně si to užili. Taťka pro ně vždy připravoval výborný program. Letos se klukům nejvíce líbil asi Lanový park v Harrachově, Bozkovské jeskyně a armádní techika a Řepařská drážka a aqua v Kolíně.

Letošní příměšťák byl ve znamení ochrany přírody, a tak vznikla týdenní hra Živly a rovnováha. V rámci hry děti poznávaly jednotlivé živly, vyčistily místní studánku a přes FB stránku HAGI-KAMÍNKY jsme začali posílat do světa putovní kamínky nabité pozitivní energií. Připojte se také. Vyhledávání vlastních výtvorů je mnohem jednodušší, protože k PSČ se přidávají i iniciály tvůrce.

Letošní dovolená byla za hranicemi všedních i nevšedních dnů – vydali jsme se s naším autem a novým stanem na Island a Fayerské ostrovy. Blog post už je v přípravě, ale zážitků je tolik, že jsem zatím všechno nestihla sepsat, ale určitě to mám v plánu na nejbližší dobu.

V rámci léta jsem ještě připravila parádní pirátskou bojovku asi pro 100 dětí na hudební houslový tábor. Její upravenou verzi připravím pro použití i v menší skupince, protože pirátské téma a vůně dálek láká děti i dospělé.

Koncem prázdnin vyšly Agentské bojovky, jejichž přípravu si u mě loni objednalo Albi. Odevzdávala už koncem zimy, ale ostatní přípravné práce se protáhly, a tak jsem prvně svojí krabici po všech peripetiích držela až v říjnu.

Navštívili jsme noc vědců – tentokrát na Albertově. Tak nevím, jestli to bylo letos mojí špatnou náladou, ale v Dejvicích se mi akce líbily loni více.

V říjnu jsme v rámci podzimních prázdnin zajeli k Táboru. ZOO, rozhledna i město se nám moc líbily.

Vyzkoušeli jsme kousek programu Týdne akademie věd a v rámci svátku světel Diwali se prošli s lampiony setmělou zoologickou zahradou.

Tak hurá dodalšího roku, snad se nám sklenice vzpomínek bude zas plnit hezkými zážitky.

Krásný a hravý rok 2024 přeju vám i dětem!

Jana

 

 

 

 

 

 

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!