VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Sklenice plná vzpomínek

Prosinec 2018,2019,2020,2021

Naplňte sklenici nejhezčími vzpomínkami a milými událostmi tohoto roku.

Cena:

Odkaz: 

Do zavařovaček si schováváme zásoby ovoce nebo zeleniny, abychom měli z čeho brát, když je nouze čerstvých potravin. Tahle zavařovačka bude o to cennější, protože tam budete mít schovány zážitky a krásné vzpomínky, abyste si je vybavili, když si budete chtít nebo potřebovat zavzpomínat na hezké okamžiky.  A nejlepší na ní je, že se nespotřebuje a můžete ji otevřít a potěšit se, kdy jen budete potřebovat.

Sklenici si naplňte čím chcete. Tím, co se tento rok povedlo a na co chcete vzpomínat. Navržené texty na kartičkách jsou jen pro inspiraci, jak začít. Klidně mějte všechny kartičky jen se zážitky, nebo přidejte z dovolené mušličku, fotku ze společné oslavy a vstupenku z povedeného koncertu.

Zážitky a kartičky pište společně, nebo každý člen rodiny za sebe. Jediná podmínka je, že to musí být něco hezkého, milého, prostě něco, co si chcete nechat jako vzpomínku a vykouzlí vám úsměv na rtech. 

I pro děti bude hezké i užitečné, zamyslet se nad tím, co hezkého zažily. Psychologové doporučují psát si deníček, kde si každý den poznamenáme něco hezkého a můžeme se pak k tomu vracet. Zkusila jsem to se synem, když měl smutnější období, ale v rámci běhu času jsme to ani jeden nezvládali zapisovat pravidelně a prázdné stránky ho zpětně jen rozesmutnily. Tady nejsou žádné prázdné stránky a tak doufám, že nám naše sklenice přinese jen to hezké. 

Můžete si vyrobit jednu sklenici s dětmi o končícím roku a rovnou připravit sklenici na příští rok, kam budete dávat svoje zážitky postupně, tak jak budou zrovna přicházet.

Sklenici vzpomínek mám už delší dobu navrženou mezi adventními aktivitami, protože právě koncem roku více vzpomínáme a bilancujeme, ale v minulých letech jsem se k ní nikdy nedostala. Přišlo mi to moc komplikované a najednou jsem nevěděla, co bychom tam měli psát. A tak jsem navrhla rovnou hromadu okruhů a témat, které vám ve vzpomínání pomohou. Třeba nejkrásnější společný zážitek, rodinná písnička roku, nejoblíbenější hra, ... Chybí vám nějaké kartičky? Pokud je to osobní, jsou připravené i prázdné kartičky bez textu. Pokud by se mohly hodit i dalším, napište a já je doplním. 

Kartičky jsou v šesti různých designech, abyste si mohli vybrat podle svého vkusu. K dispozici tak máte celkem 32 listů grafických podkladů. Pokud se vám Sklenice plná vzpomínek líbí, dejte prosím „like“ stránce Vraťme děti do hry na facebooku, ať vím, že moje úsilí mělo smysl a sdílejte ji se svými přáteli, ať co nejvíce z nás si uchovává svoje hezké vzpomínky.

Grafické podklady kartiček i samolepek na vzpomínkovou sklenici si můžete zdarma STÁHNOUT. Jsou tam aktuální samolepky na rok 2022, pokud chcete tvořit zpětně i na 2023, pokud si budete vkládat zážitky tak, jak přicházejí.

Pokud Vás teď ale nejíce trápí, co dostanou vaše děti pod stromeček, můžete se inspirovat ve článku Tipy na dárky pro děti.

Štěstí není o věcech, ale o zážitcích. Pokud chcete dětem krásných zážitků dopřát více, zkuste některé z připravených her. Díky kompletně připraveným podkladům vás to bude stát minimum času i peněz, ale zážitky z her budou veliké. Co třeba Agentská únikovka na doma nebo hledačka Faraonův poklad? A když udělát z obyčejné procházky bojovku, děti přestanou ohrnovat nos a všichni si to hezky užijete - využít můžete bojovku Po stopách pražských pověstí a strašidel, Čertí stezku nebo Bojovku chytrého rodiče.

A jaké zážitky máme z předchozích roků my? Spoustu z nich najdete v aktivitách. Za rok 2020 se můžete inspirovat naší stanovou dovolenou na Slovensku, kde jsme doputovali až úplně na východ a pak se postupně vraceli nebo dalšími výlety (navštívili jsme 4 ZOO, prozkoumali Znojmo i České středohoří a další). Z oblasti her je to určitě Záhada zmizelé oběti, kterou jsme hráli na horách, Vesmírná mise 5.0, která slavila úspěch na příměstském táboře i Bingo bojovka se strašidly, kterou jsem dětem zpestřila svatováclavský víkend. Tak vzhůru za novými krásnými dny.

V roce 2021 jsme v rámci jarních prázdnin hráli tentokrát jen v rámci naší rodiny týdenní hru Věštba a musím říct, že se opravdu povedla. Prozkoumali jsme okolí Jičína v zimním období, což pro nás byly úplně nové zážitky. Velikonoce jsem svým klukům i desítkám dalších dětí zpříjemnila Velikonoční hledačkou pokladů a prozkoumali jsme další možnosti zábavných výletů pomocí aplikace Skryté příběhy. Čas nám zpříjemňovaly a stále zpříjemňují knížky na společné čtení, kde Veronika Válková nás díky svým knížkám přenese do nějakého historického období a příběhy Báry hltáme celá rodina (aktuálně máme přečtených asi 15 "Bárovek").

Dovolenou jsme letos trávili převážně v Česku a bylo to také úžasné. Navštívily jsme končiny do té doby neprozkoumané a zajeli nejdále, kam to šlo - na trojmezí se Slovenskem a Polskem zpráva z našeho putování ještě čeká v restech na sepsání). Navštívili jsme ZOO v Ostravě, Brně a Berlíně - museli jsme za pandama, alespoň trochu poznali Ostravsko, zkusili jsme si ferraty u přehrady Vír, navštívili hrady Sovinec a Pernštejn a poznali několik milých a srdečných lidí. Já mám neskutečný zážitek z rádia, kde se mi splnil sen a byla jsem hostem Radiožurnálu.

S dětmi na příměstském táboře se moc povedla detektivní hra Záhada zmizelé oběti, přidala jsem do portfolia hru Cesta dvojiček, kde 50% tržeb jde na pomoc nemocným dvojčátkům a aukcemi her se snažím pomáhat i v rámci projektu Vaše srdce Ariance.

Myslela jsem si, že nebudu dělat hry jen pro určité roční období, ale člověk míní a Covid mění, a tak po Velikonoční hledačce pokladů jsem přidala i kartičkovou hru To dáš! na zpestření Vánoc, abychom si po dalším náročném roku ty letošní Vánoce hezky užili a byly nejen šťastné a veselé, ale i hravé.

Obrovskou sklenici krásných zážitků na tento i další roky z celého srdce přeji! 

Spolu vraťme děti do hry

Jana

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!